Network Menu

Glögg, tårta och Luciatåg på Sweas svenska julmarknad 

 

Finbesök av Sveriges ambassadör för Irland Anna Brandt, här med SWEA Irlands Ordförande Linda Sahlin McConnell.

Söndagen 3:e december gick Swea Irlands julmarknad av stapeln. I ett kulturcenter i södra Dublin, där marknaden har huserat under ett antal år nu, bjöds Dublin-borna in att få en första tugga av julen, med äkta svensk smak. 

Det var ruggigt ute; sånt där småregn som man blir allra blötast av, som tur var är marknaden inomhus. Hemlagad glögg serverades innanför dörren för att värma frusna själar. 

 

I den största salen fanns marknadsstånden, med hembakade lussekatter, chokladbollar, kanelkransar, knäck och mycket mer. Detta bord var länsat långt innan det var dags att gå hem. 

Där såldes också mängder av importerade svenska varor, och detta året fick svenskarna på Irland vara med och önska varor för första gången! Vidare fanns det flera hantverksstånd, som sålde allt från skandinaviska juldekorationer, och blomsterarrangemang, till kläder och leksaker. För barnen fanns även en pysselhörna med fiskedamm. 

Ett bågnande cafébord med en mängd hemmabakade godsaker (inklusive princesstårta!) såg till att de fikasugna fick sitt. Det bjöds även nygräddade våfflor och korv med bröd. 

Så kom äntligen höjdpunkten på dagen; luciatåget! Håren reste sig på armarna när vuxna och barn lyste upp den mörka salen med ljus och skönsång. 

Kort och gott, en mycket trevlig och välbesökt favorit på första advent. En enorm mängd hårt slit ligger bakom denna marknad varje år, och en stor del av Sweorna i vår lilla förening är involverade på ett eller annat sätt. Nu ser vi fram emot en liten paus, innan det är dags att planera för nästa års marknad.  God Jul! 

Anna Dahlgren 

Sweaposten redaktör 

, , , , ,