Network Menu

Kungligt besök hos SWEA Irland

I början av året hade SWEA Irlands ordförande Linda Sahlin McConnell ett spännande samtal med Sveriges ambassadör till Irland, Lars Wahlund. I maj planerades statsbesök till Irland med kung Carl Gustaf och drottning Silvia, fanns det möjlighet att Linda och Irlands Sweor kunde hjälpa till?

Text: Fredrika Otterström

Intensiva förberedelser

Ett statsbesök kräver mycket planering och arbetskraft för att allt ska gå ihop och det var självklart att SWEA Irland skulle vara med och assistera för att detta skulle bli en succé. Linda tillkallade snabbt styrelsen och andra medlemmar för att starta en planeringsgrupp.

 

Statsbesöket var planerat för 3 dagar i maj, 22:e till 24:e, med ett fullspäckat schema, och då det inte längre finns en fast ambassad med stab på Irland var SWEAs medlemmar snabba med att erbjuda hjälp och engagera sig.

Senast kungaparet besökte Irland var 1992 och temat inför detta besöket, 27 år senare, var ’Shared values, Shared Interest’ och var menat att stärka den svensk-irländska länken i en tid av förändring och fortsatt samarbete inom EU efter Brexit.

Besök hos president Michael D Higgins

Besöket som även inkluderade medlemmar från Sveriges regering började med ett besök hos Irlands president Michael D Higgins, följt av en nätverkslunch på anrika Croke Park där medlemmar från Business Sweden, Svenska Handelskammaren och även några av våra egna SWEA Professional-medlemmar deltog.

Kungaparet hann även besöka Lord Mayor of Dublin och delta i en statsmiddag som Michael D Higgins och hans fru Sabina var värdar för.

Spännande dagar för SWEA Irland

Dag 2 var fylld av aktiviteter för de irländska Sweorna då ett antal medlemmar assisterade vid olika event från tidig morgon till sen kväll och vi även var bjudna till ambassadörens mottagning. Dagen började med ett seminarium om framtidens hälsofrågor på Westin Hotel, innan kungaparet åkte vidare till en utställning och ett event på Irlands National Library där det fanns Sweor på plats för att välkomna gäster och assistera.

Vidare besökte kungaparet EirGrid, ett företag som utvecklar och sköter Irlands elnät och samarbetar med svenska företag. En av våra SWEA-medlemmar, Elin Åhlund, arbetar där och hade fått i uppdrag att välkomna kungaparet.

Svenskmottagning med kungaparet

Det stora eventet för SWEAs medlemmar var den särskilda svenskmottagningen som hölls på The Stephen’s Green Hibernian Club, där ambassadör Lars Wahlund och hans fru Helena bjudit in SWEA-medlemmar och andra svenskar från olika delar av Irland. Gästerna välkomnades av SWEA Irlands medlemmar och Henriette Elfwendahl från konsulatet. Efter lite mingel fick alla möjlighet att hälsa på kungaparet där ordförande Linda assisterade ambassadören med presentation och gav flera Sweor möjlighet att prata en längre stund med kungaparet. Mottagningen var mycket uppskattad av alla som deltog och det var ett ypperligt tillfälle för svenskar på Irland att träffas och skapa nya kontakter.

Foto: Simon Peare, simonpearephotography.com

Foto: Simon Peare, simonpearephotography.com

Foto: Simon Peare, simonpearephotography.com

Foto: Simon Peare, simonpearephotography.com

Efter detta for kungaparet vidare för att träffa Irlands premiärminister Leo Varadkar och vidare besök på både nationalmuseet och the Science gallery. På kvällen var det dags för kungaparet att bjuda in till svarsmiddag på Trinity College med svenska och irländska gäster. Här var SWEA på plats igen och hade ansvar för att välkomna alla gäster, pricka av mot inbjudningslistor och assistera med bordsplacering och andra frågor.

Sista dagen på Irlandsbesöket for kungaparet österut för fler besök, bland annat på Ericsson i Athlone, Marininstitutet i Galway och the Burren Smokehouse i Lisdoonvarna som drivs av svenska Birgitta Hedin Curtin, innan det var dags för hemfärd från Shannon Airport.

Foto: Simon Peare, simonpearephotography.com

SWEA Irlands ordförande Linda Sahlin McConnell: “Att ambassadören kom till mig och bad om hjälp inför statsbesöket visar hur respekterat SWEA som organisation är, då ambassadören kunde lita på att vi fanns tillgängliga för planering och var redo att samarbeta med konsulatet under detta hedervärda besök.”