Network Menu

VEMAs Regionmöte 2020

I oktober 2020 var det meningen att vi Sweor skulle träffats i Wien för ett gemensamt regionmöte med Europas tre regioner – VEMA, MEMA och OEMA. (Läs mer om SWEAs regioner här.)

På grund av Coronapandemin fick vi träffas digitalt istället och lördag den 10:e oktober var vi över 20 åhörare som var med på VEMAs årsmöte via Zoom.

Nyheter inom ÅSK – Årets Svenska Kvinna

Regionordförande (RO) Agnetha Hesselius önskade VEMAs styrelse och oss åhörare välkomna och lämnade först över ordet till Christina Hallmert, f.d. Internationell Ordförande och nu sammankallande i kommittén för ÅSK- Årets Svenska Kvinna. Sedan 1989 har SWEA International delat ut denna prestigefyllda hedersbetygelse till en svensk kvinna som satt Sverige på världskartan.

Listan på mottagare av utmärkelsen är imponerande och inkluderar konstnären Ulrica Hydman Vallien, grundare av Tandläkare Utan Gränser, Nikoo Bazsefidpay, professor Maria Strømme, designer Filippa Knutsson, vår egen Agneta Nilsson och andra kända namn som Greta Thunberg, Pia Sundhage och Drottning Silvia.

Christina förklarade hur upplägget för ÅSK kommer att ändras inför nästa års utmärkelse, då SWEAs medlemmar både nominerar kandidater till Årets Svenska Kvinna och får rösta på vem som ska få utmärkelsen.

Mer information och nomineringsformulär finns på hemsidan för ÅSK

Årsberättelsen

Under själva årsmötet berättade RO genom sin årsrapport att antal medlemmar för VEMA har gått ner något (-2%), men att SWEA Portugal fortfarande växer. Andra uppdateringar från 2019 inkluderade att vi hade gemensamt firande av SWEAs 40-årsdag, där olika avdelningar delade med sig av sitt jubiluemsfirande på sociala medier. Vad gäller stipendium och donationer så delade VEMAs avdelningar ut sammanlagt nästan €12,000 under året.

Många spännande aktiviteter under året som gått

Vi fick en rapport från VEMAs Valberedning och sedan var det dags för årsrapporten från respektive Avdelningsordförande (AO) för varje VEMA-avdelning. Varje AO gav en uppdatering och lyfte fram något intressant från sin avdelning:

  • Barcelona har ett väldigt aktivt digitalt program och bjuder in andra avdelningar till sina aktiviteter via Zoom.
  • Costa Blanca firade sitt 15-årsjubileum i samband med SWEAs 40-årsjubileum.
  • Göteborg som grundades redan 1986 (!) har runt 200 medlemmar och ett varierat program.
  • Holland samarbetar med andra Sverigefrämjande organisationer såsom ambassad, handelskammaren, svenska kyrkan och svenska klubben.
  • Irland berättade om det kungliga statsbesöket i Dublin, där SWEA var med och hjälpte till på olika event och fick möjlighet att träffa kungaparet.
  • London har firat 30-årsjubileum och hade på programmet 2019 allt från promenader till musikaler.
  • Mallorca har aktiverat sig med vandringar och museumbesök.
  • Marbella har 200 medlemmar och många olika aktiviteter, allt från luncher till bokcirkel och golf.
  • Oslo berättade att kräftskiva och julbord alltid är populärt. De har även haft en “Jobbstafett” där de kan göra studiebesök på varandras arbetsplatser.
  • Portugal som vuxit till en av SWEAs största avdelningar har 450 medlemmar mellan Lissabon och Algarve! Hos SWEA Portugal hittar du en aktivitet i stort sett varje dag. De har många olika intressegrupper, allt från körsång och mahjong till golf och konstgrupp!

Avdelningarnas donationer – inom vitt skilda områden

6 av de 10 VEMA-avdelningarna har haft olika donationer under året. Många gör en donation till svenska skolan eller svenska kyrkan. Några andra intressanta donationer under året har varit till Solvatten, som använder solens energi till att rena vatten (SWEA Göteborg), ett bidrag till SOS Barnbyar (SWEA Portugal) och en donation av svensk hundmat till hemlösa hundar (SWEA Marbella).

SWEA Irland gjorde som vanligt en donation till den populära Lucia-konserten i Christ Church Cathedral och ordnade med glöggmottagning i kryptan.

SWEA-podden och VM 2021

Efter årsrapporterna från de olika avdelningarna fick vi lite uppdateringar från SWEA International och Internationals Valberedning, samt lite information om årets nyhet: SWEA-podden, där vi kan lyssna på intressanta samtal med svenska kvinnor som alla bosatt sig i främmande länder.

Förhoppningen är fortfarande att Världsmötet 2021 kan genomföras i Fort Lauderdale som planerat, men i dessa Corona-tider är det tur att vi kan ses digitalt istället!

Håll kontakten med andra Sweor i SWEAs fantastiska globala nätverk via Facebook (SWEA Världen) och Instagram (SWEA International), eller varför inte genom en av våra intressanta webbinarier!

Text: Linda Sahlin McConnell