Network Menu

Nyinflyttad

Bra att veta

PPS-nummer

För att fungera i det irländska samhället behöver du ett pps-nummer. Det är din identifikation på att du finns till! Ansökan görs personligen på Social Welfare Office och du behöver ha med dig ditt pass samt bevis på var du bor i form av en räkning som står i ditt namn för telefon/el/gas/. Mer information finns på www.welfare.ie

Bank

För att öppna bankkonto rekommenderas att du tar med följande dokument: intyg om anställning från arbetsgivare (helst med lönen angiven), räkning som bekräftar att du bor på den address du anger samt pass eller annan internationell id-handling.

Bostad

Bästa sajten att leta på är www.daft.ie.

Där kan man söka efter rum/lägenhet/hus att hyra och göra överlappande sökningar via geografiskt område/storlek/pris. Kom ihåg att vad vi svenskar kallar en 2-rummare här betecknas som 1 bedroom. Man räknar alltså antalet sovrum, inte övriga rum, när man talar om storlek på hus eller lägenheter. Man kan också kontakta en agency, ofta står de angivna i annonserna eller så kan man hitta dem på gula sidorna.

Tänk på att Irland har fuktigt klimat så det är viktigt med bra värme. Helst gas eller olja för elvärme blir dyrt! Kolla också att fastigheten har dubbelglasade fönster! Oftast blir det inte så kallt här, sällan minusgrader, men fukten gör att man ändå behöver ha värmen på större delen av vinterhalvåret. Äldre hus är oftast dåligt isolerade och i badrum får man vara uppmärksam så det inte finns svartmögel.

När man hyr hus eller lägenhet tecknar man kontrakt, sk Lease som oftast löper 1 år i taget om inget annat anges eller önskas. Hyr man rum har man oftast inget kontrakt, ett handslag och handpenning (deposit) är det vanligaste. Var noga med att få nycklar samtidigt som du betalar deposit och be om hyresvärdens pps-nummer. Det behöver du när du ansöker om att få skatt tillbaka för hyran.

Räkningar som gas, el och bredband ingår oftast inte i hyran när du hyr rum utan dessa kostnader delas lika mellan dem som bor i huset.

Rum hittar du också på daft.ie och där kan du också lägga upp dig som rumsökande. Att tänka på när du besöker daft.ie är att det oftast är snabba ryck som gäller, inflyttning inom bara någon vecka är det vanligaste.

Skolor och barnomsorg

Barnomsorgen är inte så välutvecklad. Privata dagis finns, de kallas för kallas Crèche och kostar c:a €750-1150 per barn och månad. Aupair är ganska vanligt bland inflyttade.

Skolsystemet är indelat enligt engelsk modell:

 • Primary Education:
  • Grundskola årskurs 1-6
 • Secondary Education: Högstadie/gymnasium
  • Junior Cycle = år 1-3
  • Transition Year = år 4
  • Senior Cycle = år 5-6
 • Further education: Akademisk eller specialiserad utbildning
  • Högskola/universitet
  • Tekniskt Institut
  • College

Sajter med information om irländska skolsystemet:
www.educationireland.ie samt www.education.ie