Network Menu

Svenska varor

Information om butiker och varor

På Irland finns det gott om matvarukedjor, som t ex Tesco, Dunnes, SuperValu, ALDI och Lidl. Det finns också många små specialbutiker för frukt och grönsaker, kött, fisk och hälsokost. Många varor och märken är samma som i Sverige men vissa saker kan vara knepiga att hitta.

Här har vi samlat tips på var man kan hitta speciella matvaror och vad man kan använda som alternativ för det som är extra svårt att hitta. Saknar du något på listan? Har du tips om var man kan hitta dina favoritchips just nu? Posta gärna i vår facebookgrupp eller hör av dig till oss så uppdaterar vi sidan.

IKEA

IKEAs ”Swedish Food Market” hittar du många svenska varor i det ordinarie utbudet och även säsongsanpassade varor som t ex kräftor och pepparkakor.

 

Lotts & Co

Affären Lotts&Co ligger i Dublin 4 och har ofta svenska varor inne.

 

Polska/baltiska butiker och hälsokostaffärer

I de stora kedjorna kan man ofta hitta svenska varor såsom knäckebröd, chips och kryddor. Polska butiker brukar också ha färsk jäst, rågmjöl och korv som liknar falukorv.

 

Søstrene Grene och Flying Tiger

Både Søstrene Grene och Flying Tiger Copenhagen har ofta ett bra utbud av skandinaviska snacks.

 

SWEA Irlands julmarknad

Varje år anordnar SWEA Irland en julmarknad i Dublin där vi bland annat säljer direktimporterade varor från Sverige. Här kan du hitta julmust, saltlakrits, ostbågar, nyponsoppa, knäckebröd, jordnötsringar och en massa annat gott och svenskt. Ett tips är att vara på plats tidigt eftersom de populäraste varorna brukar ta slut fort.

Matvaror som kan vara knepiga att hitta eller känna igen


^
Ansjovis
Ikea säljer sin egen ansjovis enligt svenskt recept, och där heter den Skarpsill. Annars är ansjovis en luring. Svensk ansjovis är just skarpsill som lagts in med nejlikor och andra kryddor enligt ett bohuslänskt recept. På Irland kan man köpa Anchovies på burk nästan överallt men då får man det som vi kallar sardeller i Sverige. Janssons frestelse med sardeller smakar också bra, men annorlunda. På äggmackan och i gubbröran är det väl helst svensk ansjovis som gäller!


^
Bakpulver
Baking Powder. Svenskt bakpulver är dubbelverkande och det är inte det vanliga bakpulvret som säljs här. Om man tittar på kemin i de olika pulvren, börjar pulvret att verka direkt när man blandar i de blöta ingredienserna i smeten när man använder irländskt bakpulver. Man kan alltså inte låta smeten stå och vänta i formen på bänken, för då finns det ingen kraft kvar när den kommer in i värmen. Direkt in i ugnen så fort man blandat ihop smeten, alltså.

Men en del Sweor svär på att det fungerar bäst om man har i 1,5 – 2 ggr mer bakpulver än vad som står i det svenska receptet. Pröva dig fram!


^
Bikarbonat
Bread soda eller Bicarbonate of soda.


^
Bruna bönor
Kan kokas på Kidney beans plus lite potatismjöl för att få ”rätt” konsistens.


^
Crème fraiche
Samma namn, finns i mejerikylen i de flesta matbutiker.


^
Desserter
Dajmtårta och Kolatårta med jordnötter
Almondy Almond Daim Tart och Almondy Peanut & Caramel Tart.

Svenska frusna tårtor. Glutenfria. Finns bl.a. på SuperValu.

Swedish Glace. Svensk laktos- och glutenfri glass i mångkantiga burkar. Finns bl.a. på SuperValu och i vissa hälsokostbutiker.

Prinsessbakelser. Frusna prinsessbakelser finns på Ikea där de även serveras i fiket.


^
Fil
Svensk filmjölk finns inte, men de flesta Baltic-butiker säljer Kefir. Om man vill ha syran för att få igång en deg med bikarbonat går det bra med butter milk (kärnmjölk) från mjölkkylen eller naturell yoghurt.


^
Gräddfil
Sour cream finns i burk i mejerikylen. Den är fetare än svensk gräddfil. Gräddfil som man häller finns för det mesta i Baltic-butikerna med mat från Östeuropa. Det heter Smetana och finns med olika fetthalt.


^
Godis
Ikea har en del, men bara sina egna märken. Dajm (Daim) kan man köpa nästan överallt. Marabou chokladrullar och skumdelfiner finns i vissa tobaksaffärer och på bensinstationer. Dunnes säljer också Marabourullar ibland. En irländsk variant på chokladbollar med skum i finns på kakavdelningarna och heter Teacakes. Snowmallows har kokos utanpå.

Saltlakrits kan man hitta på Lidl ibland. Håll utkik efter deras danska veckor, då kan det finnas påsar med turkisk peppar och hårda salta lakritsgrodor med söt/surt innehåll. Den danska kedjan Tiger, som bl a finns på Nassau St i Dublin, brukar sälja Läkerol-askar.


^
Grädde, visp
Använd Single cream, Whipping cream eller Fresh cream. Double cream är extra koncentrerad och fet.


^
Gula ärtor, torkade
Pröva att använda Yellow Split Peas eller kanske gula linser, finns i hälsokostbutiker.


^
Hasselnötter
Hazelnuts. Finns på många ställen, men inte alltid bland mandel, kokos och russin som vi är vana vid. Kolla hälsokosthyllor och på hyllor med (exotisk) torkad frukt och nötter.


^
Jäst, torr snabbjäst
Fast Action Dried Yeast. Finns i små påsar i de flesta matbutiker.

Jäst, färsk
Fresh Yeast. Finns ofta i kylen i Baltic food-butiker och i vissa hälsokostbutiker. Pröva också små bagerier och de manuella bröddiskarna i de stora matbutikerna. De är ofta snälla och säljer en bit jäst i lösvikt.

Jäst, torkad bagerijäst
Dried Active Baker’s Yeast, t.ex. Allinson Dried Active Yeast. Finns i burk i t.ex. hälsokostbutiker. Det är torkad jäst som man väcker till liv med ljummet vatten och sedan blandar i degen som vanligt. Det här är vi inte vana vid från Sverige, men om man följer beskrivningen och har rätt temperatur på vattnet fungerar det som färsk jäst. Den är inte snabbverkande som den svenska torrjästen eller snabbjästen i påsar på t.ex. Tesco eller SuperValu, och man jäser två gånger som vanligt. Åsa i Wicklow har använt den mycket och säger att det enda den inte fungerar till är kalljästa degar eller om man vill blanda jästen direkt i mjölet istället för i degvätskan. Fungerar inte i bakmaskin.


^
Keso
Heter Cottage Cheese och finns med olika fetthalt. Fromage Frais liknar svensk Kesella.


^
Knäckebröd
Ikea säljer sitt eget knäckebröd och i större matbutiker och på hälsokosten finns ett runt hårt bröd som heter Finn Crisp, och som liknar svenskt knäckebröd. Det finns också många andra sorters hårt bröd. Ibland hittar vi Wasa knäckebröd i olika Delikatessen-butiker!


^
Kryddor
De flesta kryddorna finns i vanliga matbutiker, på hälsokosten eller i asiatiska butiker. Malen kardemumma, lagerblad och vitpeppar finns i hälsokostbutiker. Kummin är lite lurigt. Svensk kummin heter caraway seeds. Cumin på engelska är svensk spiskummin.


^
Lingonsylt
Finns på Ikea och i vissa hälsokostbutiker och delikatessbutiker.


^
Matbröd
Det irländska grova matbrödet (brown bread) är traditionellt bakat med bikarbonat, men det finns mycket jästbakat bröd också. Om du inte hittar det du vill ha i bröddisken, så kolla Baltic-hyllan eller Baltic-butiken. Polska och litauiska limpor liknar de svenska. Det finns till och med en färsk polsk bakeoff-limpa i t.ex. Centra. Marknader har ofta surdegsbröd och riktigt mörkt fullkornsrågbröd finns i hälsokostbutiker och på hälsokosthyllorna.

Svenska Polarkakor och svenskt tunnbröd har en distributör i Co. Cork och man ser dem här och var. I Dublin finns de bland annat på Donnybrook Fair och i vissa Dunnes Stores.


^
Mannagryn
heter Semolina


^
Ost
Ikea säljer lite hårdost, men annars är det svårt att hitta svensk ost. Någon ostbutik i Galway sålde grevé ett tag och ibland finns norsk mesost på farmers markets. Norsk Jarlsberg finns att få tag på, men det är väldigt dyrt! Om du hittar svensk ost – skicka ett mejl till webben(Byt ut den här parantesen till @)sweairland.org webbmoster och tipsa oss andra!


^
Pepparkakor
Ikea säljer pepparkakor, och Annas pepparkakor ser man ganska ofta. Många hälsokostbutiker har dem och i Dublinområdet brukar de finnas på t.ex. Avoca Handweavers, Magills, Morton’s Supermarket och Donnybrook Fair.


^
Potatismjöl
Finns i asiatiska butiker och i hälsokostbutiker. Kan ibland ersättas med finmalet Cornflour (majsmjöl). Känn efter så det har samma konsistens som potatismjöl.


^
Risgrynsgröt
Heter creamed rice och säljs i små burkar i dessertkylen eller i konservburkar.


^
Rågmjöl
Rye flour. Finns i hälsokostbutiker.

Rågsikt
Är nog svårt att få tag i, men om du hittar finsiktat rågmjöl går det bra att blanda med vetemjöl själv. Det måste vara strong white flour, annars jäser det inte. I rågsikt är det ungefär 40% råg och 60% vete.


^
Räkor
Den sorts räkor som vi äter i Sverige heter Arctic prawns eller North Atlantic prawns. Ibland kan man hitta färska, t.ex. hos Caviston’s i Glasthule söder om Dublin, på piren i Howth eller English Market i Cork. Någon gång har det även funnits på Dunnes i Cournelscourt (Dublin). Djupfrysta räkor i skal, kokta i salt som vi är vana vid, finns hos Marks & Spencer och på Ikea. Frysta ishavsräkor utan skal finns t.ex. på Lidl.


^
Senap
Ikea säljer svensk senap. Dalkey Mustard och annan grovkornig, söt senap påminner om skånsk senap. Colman´s English Mustard är en riktigt stark senap.


^
Sirap
Använd Golden Syrup. Akta dig för Black Syrup, den har en stark anissmak och liknar inte vår mörka sirap. Lönnsirap = maple syrup.


^
Skorpor
Pågens Krisprolls säljs i många matbutiker.


^
Socker, bit
Siúcra sugar cubes

Socker, farin
Soft light eller dark brown sugar

Socker, vitt
Använd Caster Sugar när du bakar. Granulated Sugar har grova, hårdsmälta korn.


^
Sill, inlagd
Svensk sill finns på Ikea, och dansk inläggning finns bl.a. på Tesco och på Dunnes. Rollmops är också inlagd sill, men det är hela filéer med mycket starkare smak av ättika och har inte samma kryddning som våra svenska. Om du vill göra din egen sill fungerar det ganska bra att köpa rollmops, skära dem i lagom stora bitar och hälla på sin egen svenska lag med lök, morötter m.m. Rejäla rollmops finns t.ex. på Lidl.


^
Vetemjöl
I princip allt mjöl som säljs i vanliga matbutiker är vetemjöl. Rågmjöl m.m. hittar du i hälsokostbutiker. När du ska baka med jäst ska du använda Strong white flour. Det är den enda sorten som har tillräckligt med gluten för att det ska jäsa. Nej, förresten, italienskt zero-zero flour fungerar också om du hittar det nånstans.

Sen finns det många andra sorters mjöl: Self raising flour är redan blandat med bakpulver och/eller bikarbonat, Plain white flour är samma sak som Cream flour (funkar inte med jäst och innehåller inte bakpulver) och Whole meal flours är varianter på grahamsmjöl.

Det finns information om hur du använder de olika mjölsorterna på t.ex. Odlums webbplats.


^
Ättika
Distilled vinegar (white) som finns i de flesta matbutiker har en koncentration på ca 5 %. Svensk ättiksprit är 12 %, så när man använder den irländska får man späda med mindre vatten. Om du absolut behöver koncentrerad ättika hälsar en Swea som har bott här länge att man kan pröva att fråga hos en Chemist, om han känner dig. Då beställer man 12- eller 24 -procentig vinegar.