Network Menu

Irland – den gröna ön

Irland kallas ofta för The Emerald Isle, eller Den Gröna Ön, och det namnet har ön verkligen förtjänat.

I Dublin har vi storstadslivet men du behöver inte bege dig långt bort från staden för att uppleva underbar natur, både längs havet och uppe i bergen.

Du kan nå Howth på norra sidan eller Bray på södra sidan med pendeltåget DART (Dublin Area Rapid Transit), där du kan gå på tur på klipporna utmed vattnet. I Wicklow har vi många fina vandringsleder, en populär attraktion är Glendalough där du vandrar runt sjöar.

Med bil, tåg eller buss kan du resa runt ön och se fantastiska vyer och sevärdheter. Cliffs of Moher i Clare, Dingle och Ring of Kerry i sydväst. I Connemara i nordväst kan du vandra ostört i timmar, förutom de får du träffar på. Vill du surfa så kan du prova Donegal.

Kolla den makalösa Wild Atlantic Way!

Cykling är ett härligt sätt att uppleva Irland på. Greenways är gamla järnvägar som gjorts om till cykelvägar där du får se vacker natur och kan stanna till för lunch eller fika längs vägen. Cyklar och utrustning finns att hyra i närheten av banorna – Discover Ireland – cycling

Vill du bege dig upp i bergen så har vi Carrauntoohil – Irlands högsta berg i Kerry. I Mayo hittar du Croagh Patrick, en pilgrimsvandring med en kyrka på toppen. Många, många fler vandringar i olika svårighetsgrad hittar du på – Discover Ireland – walking and hiking. Se till att du har rätt utrustning för din vandring, vädret kan slå om ofta och mycket fort. Är du osäker eller ovan så rekommenderas en guidad tur.

”From the mountains to the sea and everything in between, we’re proud of all Dublin is made of…”

Upplev Dublin och allt vår coola stad har att erbjuda!

Dublin city är en fin stad med härlig stämning. Det är lätt att ta sig runt centrum till fots, shoppa lite på Grafton Street, ta en sväng i St Stephen’s Green-parken eller varför inte gå längs med floden Liffey, se Ha’penny Bridge och Dublin Docklands, testa både sydsidan och nordsidan av staden. Blir du trött kan du hoppa på spårvagnen ‘Luas’.

Vill du shoppa loss ordentligt är ett besök på Penneys (Primark) ett måste! Vill du köpa något mer exklusivt kan du besöka varuhusen Brown Thomas eller Arnotts.

Det finns flera fina parker och olika museum att besöka – och många sevärdheter; från Trinity College till Christchurch Cathedral och St Patrick’s Cathedral (där Jonathan Swift ligger begravd), till Molly Malone-statyn, the Spire på O’Connell Street och Dublin Zoo.

Det går förstås inte att missa det världsberömda Guinness Storehouse, där rundturen avslutas med en en perfekt pint Guinness på den inglasade Gravity Bar – med en 360-graders vy över Dublin!

Det finns förstås mycket kultur i staden som varit hem åt fler Nobelpristagare i litteratur än någon annan stad. William Butler Yeats, James Joyce och Samuel Beckett kommer härifrån.

Du kan njuta av live musik, stand-up och teater, alla kvällar i veckan. (Förutom då under Corona-restriktioner!)

Och självklart är en pubrunda ett måste! Pubkulturen är viktig i hela Irland och en stor del av det sociala livet. Dublin har ett stort urval på pubar, från traditionella pubar till mer moderna barer.

Många dras till Temple Bar, som är turistiskt men mysigt med kullerstenar och fina pubar.

En sak är säker – här i Dublin har vi inte tråkigt!